Lumoavien tuoksujen lähettiläs Yumi Ogawa

Julkaistu Ultra-lehdessä 5-6/2016. Yumi esiintyy Ultrapäivillä 2016, jotka pidetään 7-10.7.2016 Kuortaneen Urheiluopistolla.


Aikamme ihminen on lumoutunut luonnollisuudesta. Kuluvalla vuosikymmenellä kiinnostus terveyteen on kasvanut yli puolella. Alalla luonnosta on tehty suorastaan brändi, suuri puutarha, joka palauttaa meidät juurillemme tasavallan presidentin myöten.

 

ultrajuttuOn kuin osittain kadonnut luontoyhteys keksittäisiin yhä uudelleen erilaisten luonnosta haettujen innovaatioiden muodossa. Arkipäivän henkisyyden kanssa kosketuksissa olevalle etsijälle luonnollisuus on jo itsestäänselvyys. Taustalta heijastuu kuitenkin maailmanlaajuinen trendi terveyden ja hyvinvoinnin saralla.

Kaltaiseni traditionaalisella rajatiedolla kyllästetty tutkijaluonne ei niin herkästi innostu terveysasioita koskevasta hehkutuksesta. On helppoa tuudittautua opittujen suurten kertomusten varaan tai pitää toivottomana muodostaa kunnon kokonaiskuvaa. Päätin etsiä lähestymistavan, joka puhuttelisi heitäkin, jotka eivät uskaltaudu arvioimaan kriittisesti omia tapojaan etsiäkseen luonnollisia keinoja vastata kehonsa tarpeisiin. Huolehtimalla hyvinvoinnistaan ihminen kykenee huolehtimaan paremmin myös henkisistä tarpeistaan, minkä soveltaminen käytäntöön on monilla hakusessa.

Kasvitieteen maailmasta kiinnostuneena löysin maanläheisen vaihtoehdon aromaterapiasta, johon tutustuin alkuaan armeijassa erään huonetoverini kautta. Alalla eletään huikeita aikoja, sillä eteeristen öljyjen kysyntä on noussut maailmalla kuusinkertaiseksi tällä vuosikymmenellä. Toimijoilla on selvästikin ollut kykyä nähdä, millainen potentiaali yksilöllisiin kokemuksiin, voimaantumiseen ja koulutukseen sisältyy nykyaikana. Monialaista osaajien verkostoitumista edistämällä ala on tavoittanut uudenlaisia ryhmiä, joita yhdistää visio menestyksekkäästä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisestä.

Yllättävä tapaaminen

Päästyäni öljyjen maailmaan koin jotain uskomatonta. Löysin yllättäen kirliankuvan kädestäni arvostetun japanilaisen shiatsuterapeutin Yumi Ogawan sivuilta, johon se oli välikäsien kautta päätynyt kuvitusmateriaaliksi hänen tarkastellessaan uusimpia edistysaskelia ihmisten energiakenttien tutkimuksessa. Suomi on kirliankuvauksen tieteellisen tutkimuksen edelläkävijöitä.

Kuinka ollakaan, hänellä oli jo pitkään itänyt myös kiinnostus omaa tutkimusalaani parapsykologiaa kohtaan. Hän kertoi saaneensa muistumia menneestä elämästään, jotka liittyvät pohjoisessa sijaitsevaan vaatimattomaan keskiaikaiseen kivilinnaan noin 1200- tai 1300- luvulta.

– Tein nuorempana humanitaarista työtä 1,5 vuoden ajan ja minusta tuntui, ettei se ollut ensimmäinen kerta. Aloin sitten saamaan näkyjä elämästä nuorena aatelisnaisena, joka kiersi paljon köyhien keskuudessa auttaen sairaita, hän kuvaili varhaisimpia kokemuksiaan edellisistä elämistä.

Kokemansa henkisen yhteyden houkuttelemana hän päätti osallistua Helsingin yliopiston järjestämään tietoisuuskonferenssiin kesällä 2015 vetämäni parapsykologian instituutin vieraana. Vieraillessaan Suomessa jälleen Minä Olen -messujen aikaan hän näki unen palavasta kolmikerroksisesta linnasta, ja tästä seuraavana päivänä kävimme Kaarinan Kuusiston linnalla, joka vastasi todellakin unen kuvausta ja oli tuhoutunut tulipalossa vuonna 1485.

– Tuntui kuin olisin saapunut kotiin, vaikka kehoni ei pystykään oikein kestämään hyytäviä talvikelejä suomalaisten tavoin, hän tiivistää vierailunsa tunnelmia.

Integratiivisen lääketieteen vallankumous

Yumi Ogawa uskoo, että eteeriset öljyt näyttelevät tämän hetken näkyvintä roolia siinä kiehtovassa tarinassa, joka kertoo alati paisuvien ongelmien rampauttamasta lääketieteellis-teollisesta kompleksista ja täydentävien hoitomuotojen suosion lisääntymisestä 90-luvulta.

Lääketieteen arvostus on kärsinyt sivuvaikutuksista, väärinkäytöksistä ja potilaiden eriarvoistumisesta. Tuorein skandaali pyörii ylikansallisen Theranos-verianalyysiyhtiön ympärillä, jonka taustalta löytyvät maailman nuorin naismiljadööri Elizabeth Holmes, Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger ja maan entinen puolustusministeri William Perry.

Yumi kertoo hämmästyneensä, kuinka paljon suomalaisten keskuudessa esiintyy masennusta ja syrjäytymistä, vaikka maamme tunnetaan maksuttomasta terveydenhuollosta.   Hän sanoo ymmärtäneensä, että palvelujen helppo saatavuus ja lääketeollisuuden intressit ovat johtaneet ylilääkitsemiseen, medikalisaatioon ja vakavien sivuvaikutusten kasvuun.

– Meidän pitäisi ei pitäisi jättää terveyttämme liikaa lääkäreiden varaan perehtymättä, millä itseämme lääkitsemme ja minkälaisia sivuvaikutuksia sillä voi olla. Meillä laajat mahdollisuudet etsiä vaihtoehtoja, jotka ovat hyväksi kehollemme ja terveydellemme, hän korostaa.

Tätä valinnanvapautta pyrkii lisäämään integratiivinen lääketiede, jonka tarkoituksena on huomioida ihminen kokonaisuutena ja karsia teollistuneen lääkinnän haittoja tuomalla viralliseen terveydenhuoltoon elementtejä traditionaalisista ja täydentävistä hoitomuodoista. Globaalin luonteensa vuoksi Maailman Terveysjärjestö on ryhtynyt kehittämään kattavaa strategiaa niiden integroimiseksi viralliselle puolelle. Se on tullut esille Suomessakin, mutta lain valmistelun kaatoi kuitenkin keskittyminen poissulkemiseen integraation sijasta.

Yumi katsoo aromaterapian menestyksen raivaavan tilaa myös Suomen puhtaalle luonnolle ja perinteiselle yrttitietoudelle virallisen niin terveydenhuollon piirissä kuin kansainvälisillä markkinoilla. Hän kiertää vuosittain eri puolilla maailmaa antamassa hoitoja sekä vetämässä koulutuksia shiatsusta ja öljyistä, toivoen vievänsä muutosta eteenpäin myös täällä Pohjolassa. Hänen edustamansa dōTerra on miljardiluokan eteeristen öljyjen yhtiö keskuspaikkanaan Utah Yhdysvalloissa.

– Näen kansan, joka osaa arvostaa terveyttään ja perinteisiä hoitokeinoja, eläen entistä terveellisempää elämää, Yumi kertoo visiostaan. Hän uskoo dōTerran auttavan osaltaan suomalaisia, viitaten myös yhteisöllisyyden ja taloudellisten vaihtoehtojen merkitykseen haastavina aikoina.

Hän kertoo, kuinka entisaikaan osattiin paljon paremmin hyödyntää luonnon parantavia voimia. Suomalaistenkin olisi tärkeää palata juurilleen ja arvostaa enemmän näitä perinteisiä taitoja.

– Esimerkiksi Japanissa hyödynnämme kuumia lähteitä, joissa on paljon mineraaleja ja luontaisia yhdistelmiä, jotka auttavat meitä pitämään kehomme terveenä. Samurait saattoivat muinoin käydä hakemassa voimaa ja terveyttä kuumista lähteistä onnistuakseen paremmin taisteluissa.

Eteeriset öljyt tutuksi

Yumi Ogawa on  kasvanut kulttuurissa, jossa traditionaaliset hoitomuodot ovat luonnollinen osa elämää. Japanissa sairastunut usein etsii käsiinsä itämaista lääkintää hallitsevan lääkärin mikäli ei kykene hoitamaan itseään, yrittäen yhteistyössä selvittää kuinka edetä.

– Japanilaiset ovat hyvin luonnonläheistä kansaa ja meille on luonnollista etsiä parannuskeinoja yrteistä emmekä ole vieraantuneet luonnon parantavista vaikutuksista, Yumi kuvailee.

Hän kertoo saaneensa läheisen suhteen aromaterapiaan jo lapsesta lähtien. Hänellä oli tapana hoitaa isäänsä baseball-pelien aikana, jonka myötä hän omaksui luontaisen ymmärryksen terveydestä ja oppi myös shiatsussa käytettyjä tekniikoita.

– Kehomme vaatii säännöllistä puhdistautumista toimiakseen kunnolla. Tarvitsemme laadukasta ruokavaliota, riittävää liikuntaa, hyvää unen laatua, stressin vähentämistä, ja kehomme ymmärtämistä. Aromaterapeuttiset öljyt tarjoavat turvallisen ja tehokkaan tavan tukea hyvinvointiamme, erityisesti kun puhutaan asioista, joiden tiimoilta ei tarvitse kääntyä lääkärin puoleen, kuten erilaiset säryt, allergia, vatsavaivat tai palovammat.

Nämä rohdot uutetaan kasvien varsista, juurista, kukista hedelmistä ja muista osista. Ihastellessasi ruusun tuoksua, lumoutuessasi laventelipellosta tai aistiessasi vastaleikatun mintun tuoksun, nautit öljyjen eteerisistä ominaisuuksista. Ne tunnetaan mielialaa keventävistä ja rauhoittavista vaikutuksistaan, tuottaen joskus voimakkaitakin emotionaalisia reaktioita, sillä tuoksuja käsittelevä keskus aivoissa on välittömässä yhteydessä tunteita ja motivaatiota sääntelevään limbiseen järjestelmään.

Kasvien öljyjen kemialliset rakenteet ovat luontaisesti puhdistavia ja terveyttä edistäviä. Ne imeytyvät iholta kehoon noin 20-90 minuutissa ja joitakin niistä voi käyttää myös ruokavalion tukena edistämään elinvoimaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Viralliset suositukset sisäiseen käyttöön vaihtelevat maittain, raskaana oleville öljyjä ei suositella.

Öljyt voivat olla sata kertaa yrttejä vahvempia, kerralla käytetään tyypillisesti 1-2 tippaa. Herkkäihoisille suositellaan valmisteiden laimentamista manteli- tai kookosöljyyn. Ihonhoitoon soveltuvia öljyjä ovat mm. ruhjeisiin ja haavoihin käytetty italianolkikukka sekä akneen ja allergioihin soveltuva teepuuöljy, joita ei tule nauttia sisäisesti. Monia sisäisesti nautittavia öljyjä pidetään erinomaisena lisänä kokkaamiseen, kuten niin ikään ihonhoitoon käytettyä timjamia, ruoansulatusta stimuloivaa korianteria, kehoa puhdistavaa sitruunaa, pahoinvointiin auttavaa inkivääriä tai mielialaa helpottavaa basilikaa. Suomessa öljyä on kehitteillä ojakärsämöstä, joka tunnetaan kansanperinteessä keinona hyönteisten karkottamiseen.

Usein aromaterapeuttiset valmisteet ovat erikoistuneempia öljysekoituksia. Niitä voi valmistaa itsekin, esimerkiksi piparmintusta ja eukalyptuksesta hengitystä avaamaan. Laventelia tai frankinsensia voi yleiskäyttöisinä käyttää jos muita öljyjä ei ole käytettävissä. Arvokkaasta pihkasta tislatulla frankinsensillä on eräissä tutkimuksissa todettu syöpäänkin auttavia ominaisuuksia.

Puhdas öljy saadaan kasvista tyypillisesti höyrytislauksella, tosin kaikkein yleisin öljy kylmäpuristetaan appelsiinista. Laadun varmistamiseksi höyryn lämpötilan ja paineen tulee olla tarkan valvonnan alaisena. Lisäksi laatuun vaikuttavat kasvupaikat sekä keräämisen ajankohta ja tapa. Tavallisesti epämiellyttävien kokemusten taustalla on huonolaatuinen, laimennettu tai jopa osittain synteettinen öljy, jonka valmistusta ei valvota kunnolla. Tästä syystä esimerkiksi sertifioidut dōTerran tuote-erät käyvät aina läpi tieteelliset testiprotokollat.

Shiatsuterapeutti ja parantaja

Yumi Ogawa on toiminut pitkään shiatsuhoitajana Kaliforniassa kiertäen yli 30 maassa. Shiatsu on japanilainen kehonhoitomenetelmä, joka perustuu meridiaaneilla sijaitsevien akupunktiopisteiden käsittelyyn. Se on kehitetty yli tuhat vuotta sitten, minkään muun fysikaalisen hoitomuodon kirjoitetun historian ei tiedetä ulottuvan yhtä pitkälle.

– Shiatsu on Japanissa perinteisesti sokeiden työtä, hallinnon myötävaikutuksella siitä on muodostunut merkittävä väylä työelämään sokeille ihmisille. Oli outoa ryhtyä shiatsuterapeutiksi, sillä äitini saatua tietää opinnoistani Yhdysvalloissa, hän kysyi heti huolestuneena, että ei kai näössäni ole mitään vikaa, johon totesin että shiatsu on suosittua lännessä.

Yumi kertoo kykenevänsä tuntemaan energioita ja aistimaan asioita ennalta. Lapsena hän kuuli joskus sisäisen äänen puhuttelevan itseään, mutta yritti vartuttuaan sivuuttaa nämä asiat kunnes hän vieraili avioeronsa jälkeen Yosemiten kansallispuistossa. Siellä hän näki vesiputouksella itseään kohti laskeutuvan valkoisen lohikäärmeen ottaen ilmestyksestä myös valokuvan.

– Tämän tapahtuman jälkeen minusta tuli parapsyykkisesti herkempi ja aloin kokemaan useammin erilaisia selittämättömiä asioita, hän kertoo.

Hän on kuvaillut monia tilanteita, joissa on asiakasta koskettuaan tuntenut heidän menneisyytensä traumat, saanut aavistuksia tai vastaanottanut asiakkaille osoitettuja viestejä tuonpuoleisesta. Eräs vaikuttavimmista tilanteista sattui melko äskettäin hänen hoitaessaan rikkaille tarkoitetussa kylpylässä naista, joka oli saapunut käsittelemään suruaan menetettyään miehensä ja lapsensa.

– Tunsin ettei hän halunnut puhua kenellekään traumastaan ja kun kosketin häntä, näin taiteilijaksi haluavan teinitytön riitelemässä isänsä kanssa uratoiveistaan. Hätkähdin näkyä, nostin käteni ja kysyin mitä hän on ajatellut elämäntilanteessaan tehdä. Hän kertoi haluavansa opettaa taidetta lukioikäisille, jolloin sanoin että herranen aika, sinulla oli teini-iässä traumaattinen kokemus kun isäsi esti sinua toteuttamasta haaveesi taideopinnoista. Hän kysyi ällistyneenä miten saatoin tietää tämän tarinan, jolloin kerroin hänelle näystäni.

Yumin mukaan parapsyykkiset kyvyt tulevat esille vain kun hänellä on puhdas halu auttaa henkilöä, ei esimerkiksi jos asenne on haastava tai epäilevä.

– Jos asiakas on materialistinen, pinnallinen tai huonolla tuulella, en ota tuntemuksiani esille. Jos universumi viestittää minulle, että minun pitäisi lähestyä jotakin ihmistä, niin teen niin.

Parapsyykkisesti herkkänä hän yhdistelee intuitiivisesti shiatsua, aromaterapiaa sekä itämaista lääkintää ja filosofiaa. Luottamus asiakkaan ja terapeutin välillä syntyy tasokkaan hoidon ja hoidon yhteydessä tarjotun tietämyksen luontevana yhdistelmänä. Oikeanlaisen tasapainon löytäminen on tärkeää, missä hän on itsekin kamppaillut kahden kulttuurin kasvattina.

– On ymmärrettävä ja kasvettava sisälle niin länteen kuin itään, tunnettava itseni ja identiteettin. Näen, että kummassakin kulttuurissa on puolensa, Yumi toteaa.

Suomalaisesta kulttuurista hän toteaa kokevansa suomalaiset hyvin samantyyppisinä kuin japanilaiset, vaikka monessa suhteessa Suomi on jokseenkin erilainen.

– Tapasinpa suomalaisia missä tahansa, en voi olla rakastamatta teitä, ovat hänen terveisensä Ultran lukijoille.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Leave a Reply | Vastaa